Остров Заводовски, приютявал най-голямата колония пингвини в света, е загубил 63% от антарктическите си пингвини за 14 години. Учените свързват спада с климатичните промени и намаляващия достъп до храна.
Драстичен спад на популацията на пингвини е установен на отдалечения остров Заводовски в Южните Сандвичеви острови край Антарктида. Според изследване на Британската антарктическа служба (BAS) броят на размножаващите се антарктически пингвини, известни като chinstrap, е намалял с 63% между 2011 и 2025 г., съобщава Анадолската агенция.
От приблизително 1,09 милиона птици през 2011 г. популацията е спаднала до около 402 000 през 2025 г. Това означава над 680 000 пингвина по-малко.
За да проследят промените, учените са използвали дронове, въздушни снимки, сателитни данни и устройства за проследяване, прикрепени към птиците. Сравнението на данните показва 63% спад на заетите гнезда на този вид за изследвания период. Резултатите са публикувани в научното списание Current Biology.
Затоплянето променя достъпа до храна
Изследователите свързват тревожната тенденция с климатичните промени в Южния океан, които влияят върху разпространението на антарктическия крил — основната храна на тези пингвини. Според ръководителя на изследването Норман Ратклиф данните от проследяването показват, че птиците предпочитат да търсят храна в по-хладните води северозападно от острова.
Със затоплянето обаче крилът се измества на юг, към море Уедъл. Морският лед и липсата на подходящи острови за гнездене ограничават възможността на пингвините да последват храната си.
Откритията пораждат опасения и за останалите Южни Сандвичеви острови, които приютяват значителна част от световната популация на антарктическите пингвини.
Според учените мащабът и скоростта на намаляването дават основание за преоценка на природозащитния статус на вида. В момента той е класифициран като „незастрашен“ в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).
Статията е копирана от marica.bg